fredag 25 juni 2010

Midsommarkväll
Nu är det kväller, midsommarkväll och ska väl föreställa årets längsta.
Det är väl inte riktigt sant, för det riktiga sommarsolståndet är
21 juni år 2010. Klockan 13:28 för att vara noga, dvs i stort sett mitt på dagen.

Summer solstice eller Litha, som pagans/wicca firar, Alban Heruin för Druids, Gathering Day, är då slöjan mellan världarna är som tunnast. Om vi håller oss vakna tills soluppgången så kan vi få se magiska saker hända-

Nu har ju sommarsolståndet redan varit och vi firar midsommar lite senare.
Fram till år 1952 så firade vi Midsommardagen den 24 juni, Johannes Döparens Dag, sex månader före Kristi födelse. 1952 reformerade Riksdagen det här med högtidsdagarna.
Midsommar, Marie Bebådelsedag och Allhelgonahelgen berördes.

Från och med 1953 så ska Midsommardagen infalla lördagen närmast 24 juni. Det betyder att Midsommarafton, fredagen, infaller tidigast 19 juni och senast 25 juni, som i år 2010-
Alltså, den tidpunkt då jorden norra halvklot lutar sig mest fördelaktigt mot solen, är den 21 juni, som är den längsta dagen år 2010. Så har det varit sedan 1988, och om vi väntar tills 2020 så kommer sommarsolståndet att infalla 20 juni. För första gången sen 1896.

Matjessill, färskpotatis, gräddfil, gräslök, jordgubbar- det är midsommar.

I år är första gången som jag ser midsommarblomster på midsommar. I vanliga fall är dom överblommade för länge sen. All växtlighet är ungefär två veckor försenad enligt vår lokala handelsträdgård. Däremot så tror jag att dom redan tagit första-skörden hö. Och det är frodigt värre och det gröna nästan överväldigar.

1 kommentar:

  1. Hej där och hoppas din midsommar varit lika ljus och härlig som min.
    Ha en underbar dag..........!

    SvaraRadera