onsdag 20 april 2011

Dags att pusta ut...


... i köksbyggandet. (Långt inlägg, varning)

Vad är en chimär?
Igår gjordes stora framsteg. Visserligen är köket en chimär, som jag skrev i föregående inlägg. Ni som undrar vad en chimär är, så finns det lite olika att välja på:
 • en illussion  (passar bra in på vårt kök)
 • en önskedröm (ja snart har jag mitt drömkök)
 • en främmande art
 • ett hjärnspöke
 • En DNA-sträng som innehåller två olika arvsanlag (enkelt förklarat)
 • en individ eller växt med två olika arvsanlag.
Dåliga erfarenheter
Vad fick oss då att välja "det stora möbelvaruhuset"? Istället för att gå till ett annat köksföretag och beställa köket och få det installerat och vips så är det klart?

En nära släkting, förlåt syrran för att jag hänger ut dig och ditt kök, har köpt ett kök ungefär i samma storlek som vi har. På ett av de större, dyyyyrare köksföretagen. Bara bästa märkesvarorna och bästa bänskivorna och bästa vitvarorna.

Hon vill inte tala om sluträkningen, men när det var halvfärdigt så fick jag veta en summa som fick mig att baxna.
Den nära släktingen, förlåt syrran, igen, fick vara helt utan kök jättelänge. Jag vet inte riktigt hur länge själva planeringen pågick, men det var många turer innan det var klart. Planeringen och ritningen alltså.
Sen skulle det monteras....
Resultat: det går inte att ha gardiner för ev gardinstång ramlar ner när man öppnar en kökslucka. Det går inte att dra ut lådorna helt på ett ställe, för väggen är skev och lådorna tar i.... passbiten för liten.
Men gardiner kan hon inte ha (har föreslagit wire)- och inte heller fönsterbrädor. Snyggt? Mja. Inte min stil. Men visst. Snyggt, modernt och avskalat...

Vad händer? Vad har hänt?
Vårt kök ska byggas i omgångar.

Vi har gjort en ny yttervägg där helt ny el har dragits inne i väggen. Nya eluttag (till diskmaskin, fläkt, spis, dubbeluttag för div maskiner)

En extra innervägg med hylla för gasen så att det går att komma åt avstängningen utan problem.
Vattenledningar har dragits till diskmaskin och diskho. Dessutom går det en kallvattenledning nerfälld i golvet vid tröskeln. (Nej den är inte inbyggd, den är infälld) Den går till is/vatten i side-by-side kyl/frys.

Under diskbänken finns avstängning till både diskmaskin och det vatten som går till kyl/frys. Här har nytt avlopp ordnats (i krypgrunden)  för diskmaskin och diskho. Inrett för källsortering.

LED-belysning har byggts in i vitrinskåp. Tänds o släcks med fjärrkontroll.
LED-belysning i fönster inbyggd bakom en kornish och sladdar dragna genom den nya väggen. Samma fjärrkontroll. Kornischen har kardborre på baksidan för fastsättning av gardinkappa.

Och så har vi 160 brett vitrinskåp och lådor, skåp, diskbänk och diskmaskin. Och en 90 bred  fem-lågig gasspis med el-ugn. En 90 cm bred fläkt som blåser ut genom väggen. Special  med gasen och fläkten, så här vi tog hjälp av specialister som ordnade rätt grejor och kom med goda råd. Men jobbet gjorde vi själva.


Nej men oj, det ramlade isär.
Gick det inte att sätta täcksidan ovanpå sockeln,
som dom sa på Kundservice.
Sätt ett vinkeljärn då för att hålla skivan.
Var? I luften?
 Det där köket var väl inget, säger ni kanske.
Men
vårt gamla kök finns fortfarande kvar i halva rummet, så vi kan leva som vanligt förutom att vi inte har nåt köksbord.

Vi tar ner den delen av det gamla köket där en ny del ska påbörjas.

När vi kopplat in vattnet, i helgen hoppas jag, så kommer vi att kunna använda både diskmaskin och diskho. Avloppet är testat och klart. Spisen ska bäras in (väger 90 kg) och jag ska köpa gasol idag.

Då är nästa steg att riva den delen av gamla köket som har diskbänk och diskmaskin. Där ska kyl/frys stå.
Först sätter vi renoveringsgips på väggen, lägger den bit golv som behövs och så på med tapet och bära in kyl/frys. Koppla vattenslang, sätta i elkontakt. Klart!

Då är det dags att riva den del som fortfarande har den gamla spisen och en massa skåp. På med renoveringsgips, lite nya elkontakter, tapet och så resten av golvet. In med dörrarna till matrummet/glasverandan. Klart!

Montera köksö. Med fler lådor och skåp. På med skivan. Som passar!
Klart!

Och så lite lister och fin-lir här och där...

Den gamla spiskupan har fått sig en ansiktslyftning med ny färg och vedspisen finns kvar.

Ekonomi
Som ni kanske förstår så skulle det inte fungera att ha andra som gör detta. Min man är duktig på det mesta, och har utbildning, så vi beslutade att göra detta på ledig tid. Och att riva hela köket på en gång är inget alternativ för mig. Och att handla på "det stora möbelvaruhuset" är billigt och ekonomin är nåt som vi måste tänka på.

Ni vet hur det är. Ett kök ska man trivas i, inte bygga för någon annan. Så vi kör på vårt sätt.

Domsjö
Ska ni köpa Domsjö dubbel-ho så får ni gärna höra av er så ska vi berätta hur det funkar. För nu vet vi alla märkliga saker. Men trots allt så älskar jag den. Den är stor och vacker och praktisk. Och så har jag en sån blandare med duschslang.

Fortsättning
Vi fortsätter sedan genom att ge oss ut i den helt nya utbyggnaden. Där ska bli matrummet/glasverandan. Och gästtoan, och badrummet med den efterlängtade ångduschen....

Service
Men jag tycker ändå att, var man än handlar, ska de som säljer veta vad dom säljer. Om det så är kök eller bensin, kuddar eller skor. Eller hur?

Ni som har företag. Visst är ni specialister inom ert område? Ni kan varenda pryl, vad dom kostar i inköp, vilket material osv. Hur man monterar, hur man använder. Det är detta som fallerar när det blir för stort och den som säljer inte känner det riktiga intresset att lära sig om det som de säljer. Då blir det dålig information och det drabbar kunden. Som faktiskt betalar för detta.... Vi kunder förutsätter att de som säljer kan sin sak. Hur skulle det se ut annars? Ska vi ifrågasätta?

Återvinning
Nu är det dags att lasta bilen. Vi källsorterar, och allt utom kompost körs till återvinningscentral. Idag ska jag panta flaskor. Det är roligt. Mindre roligt med emballaget för köket...

Nyfiken?
Så snart vi har satt på handtagen, och jag har satt den nyinköpta blomman i fönstret, så ska jag fotografera.

2 kommentarer:

 1. Det kommer att bli jättefint och det ska bli så kul att få se ditt nya fina kök.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 2. Jag tänker nog aldrig låta bygga om mitt kök trots att det är för litet, detta verkar ju hur jobbigt som helst....
  Glad påsk mitt i röran!
  Barbro

  SvaraRadera