torsdag 19 april 2012

Runt omkring oss...

Tänk vad man är priviligerad.


Att bo i ett sånt vackert område.

Nåt speciellt? frågar sig kanske nån...

Nej inte mer än att vi bor på historisk
mark

Här har konungar passerat på väg genom
landet för att se till sina undersåtar

och för att kriga

Här har soldater passerat

Vår gård står precis på Eriksgatan...

Och i berget några mil härifrån sägs
tolv ryttare vila för att vid orostider vakna
upp och rädda Falbygden och landet från fiender

Sägnen handlar bla a om att en bonde som for med ett lass säd till marknaden i Falköping. När han passerade Ållebergs ände "Ållebärs änne" kom en man och bad få köpa hela lasset. Bonden följde den främmande mannen in i en sal inne i berget. Där låg riddarna och sov fullt stridsklädda. Bonden råkade stöta till ett gyllene betsel så det klingade, varvid ryttarna vaknade och undrade om det var dags. Mannen, som köpt lasset, försäkrade att de kunde sova vidare. 

Ofta förekommer uppgiften att det ska ha varit tolv ryttare men denna uppgift hör samman med att "tolf gyllene ryttare" slöt upp vid sidan om den nordiska hären när Drottning Margareta drabbade samman med Albrekt av Mecklenburg vid Åsle 1389. Åsle ligger en kort bit härifrån. 


Givetvis finns det sägner om skatter i Ålleberg, med dessa uppstod efter 1827 då man vid Ållebergs norra ände hittade den berömda Ållebergskragen från 400-talet.

Bild på kopian från Falbygdens museum (via Wikipedia). Det äkta finns i Guldrummet på Historiska Museet.
Platåberget Ålleberg har fått sitt namn från sägnen om trollkvinnan Ålla, som när hon tvättar, bykar, sätter hela Falbygden i dimma. Hon är både trollkvinna och jätte så henne ska man passa sig för. Hon finns i Ållebergs norra änne... när hon bykar så lägger sig dimman runt "huvudet" på Ålleberg och det förutspår dåligt väder och ihållande regn.

Här finns också Hoakällan, där magiskt vatten fortfarande springer fram så att vi kan hämta. Förr var det vanligt att man passerade källan för att hästarna skulle få dricka. På Juldagsmorgonen, vid Staffansritterna, skulle alla hästar dricka här innan gryningen. Staffanssången: "Ingen dager synes än... stjärnorna på himmelen de blänka". Tänk er vilken syn!

Uppe på platån finns idag en segelflygplats, ett trevligt fik och en underbar utsikt över Falbygden. Termiken mellan bergen Ålleberg och Mösseberg är perfekt för segelflyg och andra flygsätt.

 Slut för idag, tack för idag.

 

  

7 kommentarer:

 1. Visst är det spännande med historia!
  Vi bor också på mark där många "spännande" händelser har utspelat sig.
  Många slag mot dansken har utspelat sig här, och en bit bort finns en mycket svåråtkomlig vik där bönderna gömde sina hästar när danskarna var på väg.
  Det finns också mycket flintarester i marken, som tyder på att trakten har varit bebodd av människor sedan långt tillbaka.
  Synd bara att man inte har mer tid att fördjupa sig ytterligare i vår intressanta historia. Det får bli när jag blir pensionär;-)
  kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig läsning...är ju SO lärare i botten och historia är mitt favoritämne...hoppas dagen varit bra, tror aldrig det blir vår i år..ska bli snö igen :/ kram

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant läsning! Brynäs tog guldet...HURRA:) KRAMAR

  SvaraRadera
 4. Härlig och spännande historia vi får till oss idag! Jag har oxå sådan där sägnar i mitt hus, där kung Karl XIV Johan har sovit, men det kan vi ta på våran biltur här framöver;)! Ha en fin helg! Kram Iréne

  SvaraRadera
 5. Tack för ett intressant inlägg!
  Kul att veta.

  Önskar dig en fin helg,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 6. Nej men åh så spännande!!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Vilken spännande berättelse.
  Du kanske hittar någon dyrgrip när du gräver i trädgården i vår.
  Vilken regn och snörusk det var igår. Men vi får väl hoppas att vi får en skön Maj.
  Ha fin helg!
  Kram Anette

  SvaraRadera