torsdag 23 augusti 2012

Och så här kommer vi att bo...

Nu har ni säkert räknat ut att det är till Grundsund vi ska flytta.
De 8 oktober får vi tillträde och den 13e går flyttlasset.

Det är en lägenhet i ett sk passivhus, som ska bli vårt nya hem.


Definition på ett passivhus:


Ett passivhus är extremt välisolerat samt saknar värmepanna och radiatorer. Stora delar av året räcker det med värmen från solinstrålningen samt från spis, torktumlare och andra apparater för att hålla en normal inomhustemperatur. Under kalla månader tillförs extra värme med ventilationssystemets tilluft.


Vår lägenhet är en sk 3D-fastighet.

Det betyder att lägenheten är en egen fastighet och helt självförsörjande.

Givetvis är det källsortering,
egen solfångare på taket som värmer upp vattnet och när det inte räcker så hjälper en varmvattenberedare till.
Tilläggsvärme ges av egen värmeväxlare sk FTX.
Fiberbredband, digital-TV och IP-telefoni är hur vi kommunicerar med omvärlden framöver.

Öppen planlösning och extremt tjocka väggar (ca 50 cm) ger djupa fönsternischer.
Och eftersom värmesystemet inte ger sk kallras vid fönstren (som också är extremt isolerade enl passivhusnormer) så kan man ha fönster som går långt ner.

För att balansera inomhusluften så har man en luftsluss, ett vindfång. Ett ganska stort glasrum med öppningsbara fönster. Det ger en entré som håller den kalla luften ute, (eller inne på sommaren...)
och ger lagom plats för en bänk, en fåtölj och kanske en rejäl blomma...

Nu har det kommit lite längre än på denna bild. Klinker på golvet, plattor på uteplatsen.

Vår lägenhet har altaner åt flera håll då vi kommer att bo på en gavel i souterrängnivå.

här har det kommit till sk gabioner med sten... Köket till höger och "kontoret" till vänster.

Vi ser Marinan, vi kan se Tjörn långt borta och vi har en oändlig utsikt över klippor och en glimt av havet. Öarna Ösö och Islandsberg skymmer en del av havet, men vad gör väl det? Det tar bara några minuter ner till badet...

Husen är byggda på ett berg och som sagt, utsikten är underbar. Det är nåt som vi verkligen inte haft där vi bor nu. Skog, skog och skog och så lite åkrar. Vackert och lantligt. Men från våra fönster har det inte kunnats vila några ögon långt borta, om man säger så...

Nu ska vi alltså bo i ett litet samhälle som både har kommunikationer (saknas helt här), affär (2 mil enkel nu), Bio!!! (vad är det? ;)  och rikt kulturliv och flera restauranger. Dessutom finns ju Lysekil bara en färjetur bort (se tidigare inlägg) och det är drygt tre mil till Torp, Uddevallas enorma Köpcenter. Till våren kommer Ikea dit också...

Visst är det "dött" på vintrarna, visst är det full fart på somrarna, visst blåser det, visst blir det konstigt att flytta till lägenhet. Men! Jag läääääängtar efter att få börja vårt nya liv.

13 kommentarer:

 1. Nej vad roligt, huset vi ska flytta till är också ett passivhus! Vad fint det ser ut, ha jag vet inte ens var Grundsund ligger, behöver nog slå upp det :-) Kram!

  SvaraRadera
 2. Vad spännande!!! Det ska bli så kul att föja med er på flytten!! Ja, alltså inte på riktigt utan via din fina blogg. :)

  Kram, kram

  SvaraRadera
 3. Men du....va fint! Det är så roligt att få se det ni har framför er. Jag kan förstå att ni är lyckliga. Och det där med tystnaden på vinterhalvåret...Det måste ju vara härligt det oxå i den vackra miljön. Sen kommer sommaren och med den, alla människor.

  Ha det gott nu. Du packar väl antar jag ;)

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 4. Urcoolt! Det kommer att bli helt fantastiskt och jag tror ni kommer att trivas jättebra. Men det är lugnt på vintern och det är livligt på sommaren.....men härligt, härligt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig glädje ditt inlägg andas!
  Det kommer bli så bra för er, lugnt på vintern och sitta och titta ut över ett stormande hav och sommar med massor av glada turister.
  Kontraster...........det är ju det som är så härligt!

  Stor kram,
  Anneli

  SvaraRadera
 6. Vad spännande det låter ...ja det blir ovant att ha nära till det mesta
  ..men skönt också kanske
  Ha det bra
  kram Rosa

  SvaraRadera
 7. Oj, vad spännande. Lycka till och hoppas ni kommer trivas alldeles förträffligt i erat nya hem!

  SvaraRadera
 8. Hej vännen! Vilken härlig lägenhet ni ska flytta till! Kommer att bli kanon för er! Hihi då kan vi någon gång ta en fika på Torp, vore väldigt kul! Har ca 5 mil dit å väntar på att IKEA ska öppna gör jag! När flyttar ni? Kram Iréne

  SvaraRadera
 9. Jag igen. :) Du får kika på mitt inlägg som heter Hotel J middagen del 2. Där ser du hur jag såg ut igår innan den misslyckade slingningen.
  Fick tid på måndag halv tio för att lägga i ljusa slingor igen. Det ska bli intressant att se om jag måste betala fullpris.

  Ha en trevlig fredagskväll!
  Kram

  SvaraRadera
 10. så fantastiskt fint!
  och så otroligt duktig du är som klarat av pulverdiet under så lång tid. Jag bockar mig avundsjukt av beundran :)och hoppas att jag själv hittar viljekraften någon dag.
  Kram
  flisan

  P.S Tusen tack för din rara kommentar inne på min husvagnsblogg. (upptäckte den alldeles nyligen, jag besöker den bara ytterst sporadiskt och uppdaterar den inte heller dessvärre)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Önskar dig en fin fredagkväll och en skön helg:)
  Kram Emma

  SvaraRadera
 12. Det blir ju rena rama storstan för er sedan då med affär, bio och restaurang! Och Grundsund är fint, vi hyrde hus där en sommarvecka... visserligen för många år sedan men jag tror inte det blivit mindre fint sedan dess. Härligt att bo så vid havet, särskilt sommartid!
  Trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
 13. Hej, tack för din fina kommentar, önskar dig välkommen till Lysekils kommun då, vad spännande, har läst en del om passivhusen, verkar intressant!
  Ska bli spännande att följa ert nya hem...kram från andra sidan Gullmaren...
  Michelle

  SvaraRadera