måndag 26 november 2012

Morfars lampa och indianer...

Nu börjar det likna nåt på byråarna... Morfars lampa har fått nya sladdar, så att jag inte får stötar...
hmmm, jag kanske skulle ha tänt ljusen,,, för syns skull...
Morfar tillverkade den här lampan när han var femton år, och det är alldeles när seklet var ungt, i början av nittonhundra alltså. Den har varit med mig i alla år, och vid alla flyttningar så har den fått speciell omsorg, och kupan är original.Halsbandet är från Seminole-indianerna i Florida. Seminoles och Miccosukiees (Mikisukî) är de två olika stammarna som finns i Florida nu. Deras historia är väldigt invecklad, och de är delvis härstammade från Creek indianerna (Georgia), från urinnevånare i Florida och förrymda slavar... (intresserade kan läsa mer här)

Amerikanska regeringen har ju, som ni säkert vet, ägnat hundratals år åt att försöka fördriva indianerna från deras boställen. Florida-indianerna hade verkligen valt "rätt" ställe, för de vita klarade inte av de betingelser som Florida är kända för... förutom sol o bad i nutid.
Då, på 1800-talet, skrev en vit soldat hem: "If the Devil owned both Hell and Florida, he would rent out Florida and live in Hell". Säger en hel del... kallt och fuktigt på vintern, varmt o fuktigt på sommaren, orkaner, ormar, alligatorer, myggor, pumor... och indianer som kunde träsket "som sin egen ficka-om de hade nån..."

Seminoles, klaner och deras pärlor...

Seminolekvinnorna var ekonomiskt självständiga, det som de kan tjäna ihop är deras egen egendom. Det finns flera klaner, Panther, Bear, Deer, Wind, Bigtown, Bird, Snake och Otter. Det har även funnits flera klaner, men eftersom den dör ut då sista kvinnan i klanen dör, så dör också klanen... Klanerna är går alltså på kvinnoled.

Kvinnorna bar pärlor dagligen. Många. Långa pärlband som snurras flera, flera varv runt halsen, och går ända ner på nacken och de vägde väldigt mycket De tas av varje kväll och stoppas i en speciell korg, och på morgonen lindas de på igen.

Mitt halsbandet ska symbolisera, och associera, till den där massan av pärlor. Det här halsbandet väger ganska mycket, och jag kan tänka mig känslan av varv efter varv efter varv... av fina pärlor. Detta är en billigare variant, gjord för turismen, men ändå ett som funkar att ha nu. Jag köpte det ute i "the Swamp" tillsammans med ett par örhängen i samma stil, och är ett av mina favvosmycken.

Har också några Navajo-smycken i sterling silver och mother-of-pearl (rosa pärlemor) av Harry B Zazzie, som är en Navajo silversmed. Visar senare...

Jag har varit ett flertal gånger i Florida, med första resan i slutet på åttitalet, och rest runt en hel del i den staten. Givetvis har vi besökt både museum och annat som tillhör både Seminole och Miccosukiee. Vi har gjort en hel del turer med de "airboats" som finns ute i träsket, och jag som är ormrädd har sett en uppvisning med giftormar som gav  rysningar... Vi har matat och klappat alligatorer och jag har kört över en "rattlesnake" som låg mitt på vägen... En liten alligator simmade i en liten pöl bredvid där vi parkerade bilen när vi skulle handla... och vårt (hyrda) hus hade screens (nät) över poolområdet,  för att hindra alligatorer att flytta sig från kanalen (båtplatsen) till poolen... och givetvis att hindra ormar och myggor också... Och så har vi besökt en av Seminoles första Bingohallar... Ja de har idag en rejält stor inkomst då de har bingohallar, spelhallar, casinon, hotell, resturanger och tobaksförsäljning.

Nu var det länge sedan vi var där, och ibland så längtar jag tillbaks så jag nästan blir matt.  Men...
Var sak har sin tid, ni vet...

Jahapp, så var det slut med utrymme för bilder för denna gång... ska fundera på ifall jag ska uppgradera eller ta bort...
Ha en härlig dag i regn o blåst!

11 kommentarer:

 1. Åh vad härligt, vilka grejer. Förstår att du är rädd om lampan. Min gamla jordglob har inte fått ny sladd än men den är hel iaf och får ha lågenergilampa. Men borde nog byta. Angående bilder på blogger, det pratade mamma och jag om så sent som igår. Hon undrade vad man gör om det blir fullt. Har du photobucket? Kram!

  SvaraRadera
 2. Härlig beskrivning på dina besök i Florida. Ormar och krokodiler är heller ingenting för mig. Pärlhalsbandet var så vackert..
  Så sant du skriver, allt har sin tid.
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 3. Vilken fin lampa din morfar har gjort!
  Jag har också två lampor som min morfar har gjort, fast sånna där 40-talsgolvlampor med tre böjliga armar och tygskärmar på.
  Såg faktiskt samma modell i lampaffären härom veckan, men en uppdaterad variant helt i krom.

  Du har varit med om många spännande äventyr du, i världens alla hörn:-)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt inlägg. Älskar att suga åt mig ny kunskap.

  Ha en trevlig kväll fina du!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 5. DU överraskar som vanligt...kommer ihåg när du skrev om Berlin :) underbart arvegods, kram

  SvaraRadera
 6. vilken fin lampa.
  ha en bra kväll
  kram Rosa

  SvaraRadera
 7. Men vilken fin lampa och vilken historia, den förstår jag att du är räd om.
  Pärlhalsbandet är jättefint verkligen.
  Kul att få veta lite historia.
  Kram Bodil

  SvaraRadera
 8. Fina saker vännen. Ha en fin tisdag
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 9. Häftigt!!! :D

  Önskar dig en finfin dag vännen

  Tack för alla dina fina kommentarer hos mig som värmer
  Ann-Louisekram <3

  SvaraRadera
 10. Hejsan!
  Snygg lampa och kul att din morfar gjort den.
  Vilken lycka att ha sådana upplevelser i bagaget, hoppas jag någon gång i livet får möjlihet att göra någon liknande resa.
  Ha de gott, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 11. Vilket minne med lampan och fin är den:)

  Vilka spännande resor du har gjort...en riktig Columbus är du...KRAMAR...nu iväg till jobbet.

  KRAM

  SvaraRadera