måndag 19 november 2012

Surdegspremiär

Igår bakade jag!
Surdegsbagetter!

Fuskade lite genom att 
använda Kronjästs
Surdegspulver och 
så vanlig färsk jäst.

Mammas gamla assistent
fick komma fram och jobba.

Den är nog en 50-60 år gammal
men funkar fin-fint.

Jag har aldrig använt den själv, och
den har legat undanpackad sen
mamma gick bort i slutet på 
1900-talet... Å vad länge sen
det låter. Men det känns både
"som igår" och som "länge sen".

Saknaden finns kvar. Därför
känns det lite extra att starta maskinen,
känna jästdoften och höra svirrandet av
blandaren...


Om det blev bra?
Ja det blev ok.
Hade kanske fått åka hem i
Hela Sverige Bakar, för det
blev inga blåsor. 
Som sig bör i surdegsbröd.
Men smaken blev utsökt  ;-)
Utseendemässigt finns övrigt att önska...


Nu har jag fått lite blodad tand
och ska prova på lite andra recept som
jag fått. Typiskt nu, när jag ska äta
en begränsad mängd bröd per dag.
Men kanske bra också, för då satsar
jag på kvalitet i stället för kvantitet.

Igår eftermiddag tog Lilleman och jag
den vanliga prommisen genom ett
tomt Grundsund. 

Så här kan det se ut. Tomt och tyst.
Bara nån lampa tänd här och där.
det är den nedgående solen som reflekteras på fönstren på huset längre bort


11 kommentarer:

  1. Åh vad mumsigt. Vad duktig du är. Ja vi hade det mysigt och det var bra försäljning. Ha en fin dag vännen.
    Kram Agneta
    PS Har du plockat fram ullen än? DS

    SvaraRadera
  2. Hejsan!
    Vad skoj att du har kvar den bakmaskinen, min mor har en nästan likadan som hon fick i bröllopspresent på slutet av 60-talet och den är super bra.
    Grundsund må vara tomt på bilden men så fint, vilken himmel :).
    Ha de gott, kram Ing-Britt

    SvaraRadera
  3. Gott och härligt med hembakt!!
    Har aldrig provat surdeg själv, verkar gott men komplicerat.... ;)

    Önskar dig en finfin vecka vännen
    Ann-Louisekram

    SvaraRadera
  4. Gott med nybakat!
    Vilken underbar bild på ett tomt och ödsligt samhälle...........men ändå så vackert.

    Kram Anneli

    SvaraRadera
  5. Visst är det avkopplande att baka! Man blir så harmonisk, bara man får vara i fred vill säga!! Vilken underbar kvällsbild du visar. Nu ska vi ut i solen och jag har planerat att plocka lite lärkträdskottar. Vårt bankkonto visar rätt siffror idag, kunde gärna fått vara lite mer:) Kramis från Finas mammis

    SvaraRadera
  6. Så vacker kväll.. åh baka ja! Mmmm. Maken är galen i att baka surdegsbröd fast ingen av oss egentligen bör äta det. Han testas just för glutenintolerans så vi får se vad det visar om några veckor..Stundtals har vi glasburkar med bubblande surdegar som väller över kanten :-) Spännande hur det funkar! Kram på dej!

    SvaraRadera
  7. Ett sånt där muskedunder har jag oxå. Fast min är grå och av liite nyare årsmodell.
    Grundsund är verkligen ett vackert ställe. Jag skulle inte vilja lämna det på hösten om jag hade ett sånt fint litet hus.

    Lycka till med det fortsatta baket nu!

    Kram Åsa.

    SvaraRadera
  8. Gott... det ser mysigt ut där mellan husen
    kram Rosa

    SvaraRadera
  9. Äntligen en stund över att kunna hälsa på ...har kollat dina inlägg..ni bor ju helt underbart...trivs ni..känns det rätt, kram på dig

    SvaraRadera
  10. Oj, vad gott och mumsigt!
    Vad kul att du har hennes bakmaskin och att den fungerar. Kul att du kan använda den. Fint minne!
    Thjusig sista bild.
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  11. Hej vännen! Här står det bakande på gång oxå, så härligt med hemmabakt å så doften i köket! En sådan bakmaskin har jag oxå, fast det känns som den går på sista versen, kanske ska önska en ny av tomten!!! Ha det gott! Kram Iréne

    SvaraRadera