söndag 13 januari 2013

Apropå ljus...

Nu har jag testat att göra nya ljus av gamla stumpar. Använde mig av en plåtburk (majs...) och smälte i vattenbad. En sån burk stumpar räckte precis till ett glas... Å vad jag kände mig nyttig och duktig. Återanvändning, det är bra det...

I torsdags kväll, när vi skulle gå och lägga oss, stod jag vid en av altandörrarna. Skulle dra för lamell-gardinen och slängde en blick ut genom glasdörren.

På himlen, långt borta över klipporna och Orust, var ett märkligt sken.

Det var som om hela himlen lystes upp, och det var från en eld, det syntes. Det flammade!

I vanliga fall brukar vi se ljus från "gurkhusen" på Orust, dvs de stora växthus där gurka odlas. Är det moligt så lyser belysningen i växthuset upp nåt alldeles enormt.

Men det här flammande orange ljuset var nåt helt annat. Vad gör vi? Jo som tekniknördar så börjar vi genast googla ifall det brinner nånstans på Orust. Nej, vi hittar inget.

Sen slog det mig! Kracker! I Stenungsund finns Borealis (vackert namn...) fabriken som tillverkar eten och propen.  När man tillverkar detta så använder man nafta, etan, propan och butan. Själva tillverkningsprocessen för just eten och propen kallas för kracker. Dessa används sen för att tillverka Polyeten, d v s plast.


Krackning används för att sönderdela stora kolvätemolekyler till mindre. När det gäller olja så sönderdelas petroleum till bensin. Borealis krackar gaser som blir en annan gas alltså, som sen blir...plast.

Vad har detta med ljuset att göra?

Jo när krackern behöver släppa ut gaser så ska de helst brinna, det kallas fackling. Det är en slags säkerhetsventil för att man inte ska släppa ut de farliga gaserna rätt ut i luften. Istället bränns de på en fackla, en hög smal skorsten.

Den fackling som vi såg var alltså i Stenugsund, tre mil !!! bort, fågelvägen.
bild:chemicalnet.se


Det var en planerad fackling/utsläpp, då man startade upp en fabrik. En fackling låter nåt alldeles förskräckligt. För att inte sotflagor ska falla ner i området, så tillsätter man vattenånga. Det är den som gör att det låter så hemskt. Miljömässigt är det inget vidare heller, men bättre än att låta gaserna försvinna ut.

Och plast... ja vem klarar sig utan det nu? Även om vi återanvänder plastpåsar, väljer andra förpackningar osv, så finns plasten i kablar, i ledningar, i bilar, i verktyg...mitt tangentbord är av aluminium och...plast...


8 kommentarer:

 1. Oj, här såg det helt annorlunda ut än sist, så fin du har gjort bloggen! Det där med att göra egna ljus var en bra idé, ska jag nog testa!

  SvaraRadera
 2. Gjorde också egna ljus för ett tag sen .. .ska gör några fler så småningom ..har massor med stumpar som jag sparat och det är ju bättre att återanvända dom
  ha en bra kväll
  kram Rosa

  SvaraRadera
 3. Brrr, jag mår lite illa av det du beskriver om fabriken... Men vad gör man?! Huga!

  SvaraRadera
 4. Återanvändning är ju inte fel :) kanon!!!
  Alltid intressant att lära sig något nytt, nu kan jag allt om fackling!!!
  Barnen sover och mannen har åkt till jobbet, så jag själv kurerar med en kopp te i soffan... Blir tidig läggdags ikväll

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 5. Gjorde som du när jag fixade mina ljus, smälte i en konservburk i vattenbad. Är nöjd med mina förutom att det ryker mycket om dem när man släckt dem. Vi hade en storbrand här i Västervik i förra veckan, man tror att det var magnesium som ställde till det, men det är inte fastställt. Det blev iaf inte mkt kvar av lokalerna, ett industrihotell.
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 6. Måste ha varit en fascinerande syn från altan fönstret.

  Visst känner man sig duktig är man gjort något bra själv...en rätt härlig känsla:)

  Vad har jag gjort för bra idag då...jo, städat badrummet och sorterat dotterns ca. 100 olika smink saker i en ny korg...slängde en hel del också (fast det är hemligt:)

  KRAMAR

  SvaraRadera
 7. Vad häftigt att göra ljus själv. Det har jag aldrig provat.
  Ha en fin start på veckan.
  Kram Bodil.

  SvaraRadera
 8. Oj vad häftigt det där var. Och tänk vad mycket man kan få reda på snabbt genom internet. Så slapp ni stå där och vara rädda och tro att det brann.. vad duktigt att du gjrode ljus, blev det bra? Kram!

  SvaraRadera