torsdag 4 april 2013

Nu börjar dom komma...

Vilka? Jo växtkatalogerna OCH turisterna...

...och jag förväntas göra underverk med de tre altaner som vi har här uppe på berget. Vem som har förväntningar? Ja allra helst jag själv... nu rasslar katalogerna in i brevlådan, och det finns ju så mycket fint!!!

Jag har sett ( ja ni också) mina drömmar om ett inglasat rum.Nåt som jag inser bara blir en dröm.
Det är bara att se det som det är... Inglasat...då hade vi nog bränts som i en keramikugn för det blir väldans varmt här uppe i solen...

Jag får lägga krut på att inreda altanerna istället... En stor, en större och en rejält stor om man säger så...
Den stora, den är utanför köksfönstret och där passerar folket som bor i huset om de ska neråt berget på denna sidan, så att säga... det är väl ok, det är mina grannar och bor i vårt hus. Men... här får vi nog ändå sätta ut möbler som vi får sätta skylten Privat på.

En som är välkommen på våra altaner är grannens katt. Den här godingen hittas ofta sovande i min stol på morgonen...

Lilleman vill gärna gå ut o hälsa...

I tisdags stod det folk (ett yngre par) på en av våra andra altaner, den större, och tog kort ner på marinan och på utsikten mot Orust. De hade alltså klampat över nysådda gräsmattor (där de också parkerat sin bil!), klättrat ner för klippor för att ställa sig ute på våra stenplattor, 1 meter från vårt vardagsrumsfönster (de skymde nämligen utsikten) och lika långt från våra utemöbler (som tillhör husbilen och står där tillfälligt). Det är inte så, att det inte syns att det bor nån här, liksom...

För att sedan fortsätta klättra nerför de väldigt branta klipporna här nedanför och fortsätta bort till nästa område. Undrar om de klampar in till folk där också? Men där finns ingen utsikt förstås... men kanske nåt annat intressant?

Låter det konstigt? Nej det är visst så här. Pratade med en kvinna på gympan, som berättade att hon varje gång hon ska gå ut och sätta sig på sin egen brygga, eller åka ut med båten, får schasa bort/be dem flytta sig/ folk som sitter i deras utemöbler och fikar medhavd fika. Det har hänt att de har vägrat flytta på sig (???!!!)

Nu har vi inte bott här mer än ett halvår, men vi har redan sett exempel på hur turister kan bete sig när det kommer hit...

och jag funderar verkligen på hur man själv är. Blir man gränslös? Högljudd? Har barn som springer runt o skriker och knuffar folk? Blev nästan omkullknuffad av en skrikande kille i tio-tolvårsåldern som lekte(?) med sina (äldre) föräldrar. Tur man har en snäll hund, där hade en mer stressig hund försvarat... Inte konstigt det händer saker...

Hundar som springer lösa och inte går att kalla in? Hundar som gör sitt hur som helst o var som helst? Hundbajspåsar? Vad är det? (själv bär jag omkring på Lillemans påsar långväga tills jag hittar nånstans att slänga, och då menar jag INTE  en privat grön soptunna). I ärlighetens namn så har vi hundägare här som är årsboende som tycker att deras små vovvars pluttar inte är värda att böja på ryggen för... Alltså vad är det med kärringar och deras småhundar? Usch, säger jag!!! (jo jag vet vilka dom är... grrrr)

Låter jag bitter eller nåt? Gnällig? Nej det är inte meningen. Vi får väl vara glada åt den här invasionen till Påsk o Midsommar, det hjälper samhället att överleva hela året. Men att "folk" beter sig som de gör, det visste jag faktiskt inte. Men man lär sig... och jag fick tipset från kvinnan på gympan att fly fältet på midsommar, och att gå väldigt tidiga promenader, för få turister är morgonpigga... Vi har ju ändå en lång period lugn o ro här... Ja ni, ett nytt liv det var nåt vi verkligen fick, här ute på ön, uppe på berget...

13 kommentarer:

 1. Låter helknasigt men jag är inte så värst förvånad...tyvärr!! När vi bodde på vårt förra ställe mer på landet hände det att folk åkte in på vår gata (privat) och släppte sina hundar på vår gräsmatta för att rasta dem. En kärring blev tom riktigt arg på mig då jag bad henne plocka upp!!!
  Alla platser har sina nackdelar men jag tror just erat paradis har ganska få såna så man får försöka blunda för dem så gott det går.
  Ha de gott, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 2. Åh vad söt den är grannens katt. Ja ge den lite mat, vetja ;-) Mysigt han fick det i din stol! Men usch säger jag för såna där turister som bara klampar på! Jag vet precis hur irriterad man blir! Vi hade förr en sommarstuga vid havet på ostkusten och fastän där fanns en skylt som det stod "privat område" på klampade folk in på vår tomt, vår brygga och ja... bästa var han som campade alldeles intill vår tomtgräns och hade mage att på kvällen be min bror sänka musiken i vår stuga... ställ din husvagn nån annastans då kanske?! Nej fy bövelen, på dem bara, haha. Usch man blir lätt aggressiv vid sådana här samtalsämnen. Mamma kan intyga. Hoppas ni får många mysiga stunder på era uteplatser, roligt att du skrev om det idag för vi hittade två stolar igår och snart blir det bord till balkongen. det tar sig! kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken lyx med tre altaner! Men jag avundas inte invasionen av turister, fy för den lede att få utsikten skymd i vardagsrummet av inkräktare på altanen. Snubbeltråd skulle vara något kanske. Nä skojar bara, men galen skulle jag allt bli. T.o.m. jag skulle nog ut och säga till dom att försvinna därifrån. Ska bli spännande att se dina "färdiga" altaner! Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 4. Du bor verkligen fint, men jag tycker lite synd om er för att folk är så knäppa som inte förstår vad som är privat och vad som är offentligt. Suck...!
  Ni får glasa in med såna stora partiersom går att skjuta åt sidan. Då kan ni ju reglera som ni vill. Förresten...Har du tänkt på att det finns elstängsel. Det kanske hjälper mot dumma turister ;o))

  Ha det gott!

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 5. Hehe det hade varit fint att se en turist sitta med eget kaffe på eran altan ;-) nä fy så beter man sig inte!!!
  Jag är ju också turist ibland och inte brer väl jag ut mig och gör märkliga saker! Nä det skulle inte falla mig in...
  Kul att du har altan planer och det är ju obligatoriskt sen att du visar upp det här på bloggen *ler

  Och ja vissa hundägare(inte alla över en kant) men dom kan banne mig inte heller uppföra sig!
  Vi bor i ett villaområde och här går hundarna lösa några x antal meter från ägaren, jag är inte hundrädd men det finns ju dom som är! (Jag kan inte alla regler med att vara hundägare)
  Vi har en "gigantisk" nyplanterad häck på ca 40 cm hög, vissa hundar kliver över och går på gräsmattan, är man ute så säger hundägaren OJ?! Stannar man och småpratar sådär lite käckt och trevlig som man är hehe så hinner de kissa... Noll koll!
  En hundägare har en ras som är som en ponny, japansk stridshund kanske det heter, vet inte exakt än att ordet japanskt är med men stoooooor som attan är han och han går lös JÄMT och jättesnäll enligt ägaren! Gaaaah kan bli lite halvtokig på dessa ägare!
  Man uppför sig och plockar upp sitt bajs och har koll
  På sin hund!
  Du har rätt det får bli en ommålning av skänken, svart it is!!!
  Spännande med Sahlgrenska imon, hoppas verkligen att allt går bra!!! *håller tummarna
  Här hemma är det en gnälldag för lille N, förutom en promenad tidigare, har jag legat raklång på golvet och blåst på damm och lekt med bilar!
  Skönt imon är det jobb igen!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 6. kathas kortmakeri4 april 2013 18:50

  Ja du tur att dessa turister jobbar årets flesta dagar! De borde skämmas!!!
  Ha de så gott du kan.
  Kram Katha

  SvaraRadera
 7. Oj oj.. omg..
  Och det här är bara början.. ;)

  Kram kära vän..

  SvaraRadera
 8. Välkommen till Bohuslän!
  Här har det hänt att dom plockat både blåbär och hallon intill huset, det finns ju inga staket och allt är fritt......då får man läsa lagen lite för dom.....och då blir dom jätteglada att få reda på hur det fungerar i verkligheten och så skiljs man åt och hoppas att man ses jättesnart igen!!!!
  Haha!
  Jag tror också att glashus skulle vara fullkomligt outhärdligt så högt uppe och med inga träd runt omkring så vitt man inte har väldigt avancerad automatisk öppning av takfönster el dyl. Jag tror man kan göra massor med växter och brädor och parasoll! Du kommer att få till det jättefint!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 9. Så gulligt med katten därute!!
  Tänk att Lilleman kan vara så snäll då...det funkar inte med våra, de hade nog spräckt rutan...hhiih

  Ojoj så ohyfsade turister kan vara...man skäms å deras vägnar.... vi tror/vet att vi inte hör till denna skara när vi turistar, man gör väl inte mot andra det man inte vill att andra ska göra mot en själv!

  Det kommer säkert bli jättefint hos dig/er när du får ta tag i det nu i sommar :)
  Lycka till med allt du företar dig
  Hoppas du får en riktigt skön och fin helg vännen
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 10. Folk tar allemansrätten till sitt yttersta. Vi kan sitta på vår altan vid sommarstugan och det kommer folk och letar svamp precis vid vårt hus...
  Tre altaner, det var inte dåligt, vad du är duktig! Kram

  SvaraRadera
 11. Men så galet hur de beter sig! Så får man verkligen inte göra men tyvärr är det många som gör det ändå. De vet men struntar i det. Fy vad jag skulle bli arg över att ha folk klampande runt på vår gård!! Och hundägare...suck..Jag är själv hundägare men inte gör jag så där.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 12. Nej fy så fräckt. Vaddå är så här...nej acceptera inte denna dåliga vana. Lite så var det på landet när vi byggde vårt bastuhus. Alla hade nämligen genat över vår tomt innan den kom då det fanns en gammal upptrampad stig i skogen runt vår tomt men som försvann pga av bastubyggnaden. Då hade en man ringt till vår tillsyningsman där ute och frågat om HON (jag alltså) fick göra så ha ha ha....Ha en underbar söndag
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Jag tycker att det med allemansrätten innebär lite vett och etikett. Människor som beter sig dumt, går det ofta att inte säga till för de bryr sig inte. De är som katter:) Vi har haft objudna gäster på vår brygga som har hävd deras rätt.
  Du får släppa ut Lilleman han kanske skrämmer bort både människor och katter;)
  Ha en fin dag!
  Kram Anette

  SvaraRadera