tisdag 26 november 2013

Pellets, snöblad och kraft i arm

Helgen som var ja, på gården, där fick man bekänna färg. Visa vad man gick för, visa att träningen gett resultat.

Jösses vad man känner sig stark när man flyttar en 170 kg tung pelletskamin på två personer med ett styck pirra/kärra.
här ser ni lite av salen, som ska renoveras till jul... med uddamöbler o gammal tapet

Pelletskaminen, det var den vi hämtade i Stockholm då vi precis köpt Kapet, den har stått i salen och väntat på att få komma på plats i sovrummet.
Där har tidigare stått en rörspis, se inlägg om den här  (det fattas visst en bild,,,hmmm). Och så satte vi dit en braskamin av äldre modell som vi fick inhandla snabbt på Blocket för att ha nåt att elda i så länge, tills vi bestämt vad vi ville ha.En pelletskamin har vi funderat på länge och till slut hittade vi en, på Blocket givetvis... Det är en Extraflame Ecologica länk till deras hemsida här och vi fick tag på en i ljusbeige med de snygga keramiksidorna.Nu ska den på plats här i sovrummet, och det ska bli så spännande att se (och känna, såklart) hur den fungerar. Tanken är att den ska kunna ställas in för svalare temp nattetid och kunna brinna i ett dygn el nåt sånt. Slippa lägga i ved hela tiden,,, Men som sagt, det får vi se hur det blev.


Är i alla fall nöjd med de keramikplattor som vi lagt tidigare,  och det rör som går ner under grunden för att få in friskluft (den "drar" mycket luft den här) och det rör som ska upp till skorstenen. Väggen bakom är klädd med sk Minerit, som är eldsäkert. Braskaminens rör är alldeles för tjocka, (det svarta som kommer ner och har en plastpåse på sig..) så det ska på mindre rör här istället. Här har tidigare stått en tung rörkamin, så under grunden ligger stora bautastenar precis här under. Så man behöver inte vara orolig att pelletskaminen försvinner ner, under...

Det är stor skillnad på rökgaserna. En braskamins rökgaser är över 300 grader varma, en pelletskamin är ca 125 grader. Det gör att vi kanske måste förminska skorstensröret för att inte få kondens. Men enl sotaren ( ja man ska helst ha en specialist som kollar innan man ställer in en sån här) så ska vi köra en säsong och kolla hur det funkar först.

Braskaminen (något lättare än pelletskaminen) körde vi också ut på pirran, två personer starka, och lastade det på traktorskopan och körde iväg den till lagårn,,, f v b sen till en granne som ska ha den...

Så fick husse också sitt efterlängtade snöblad. Fick ju tag på ett i grannbyn, men det var såklart sålt. Däremot hade fanns där ett annat. Ett ännu bättre, med en sk is-riv. Så det släpade vi in i Kapet och körde hem. Nu kan alltså husse riva bort is och sen skrapa bort med bladet, som var stort, kraftigt och bra. Nu har vi alltså ammunition mot den eländiga isbana som brukar bli på parkeringen framåt våren, då det börjar smälta o frysa om vartannat. Detgårbradethär...

3 kommentarer:

 1. Det var värst vad ni rustar! Det verkar smidigt med pelletskamin! Vi har bara våra gamla kakelugnar och det har blivit min lott att elda i dem, så jag brukar säga att jag är eldspecialist!
  Men med tre kompletterande värmepumpar och elelement( som vi ytterst sällan har igång ) fungerar det bra! Nu hoppas vi på bara lite, lite snö!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 2. Vad mysigt! Pelletskamin är riktigt bra att ha, tror jag!

  SvaraRadera
 3. Nu ska det bli varmt och gott i huset. Härligt.
  Agneta kram

  SvaraRadera