söndag 9 mars 2014

Trädens uppgång o fall...

Igår fick två jättegranar och ett enormt antal sly markkänning. De här granarna har stulit en hel massa ljus här i dalgången, speciellt eftermiddags-och kvällssol. De liksom suger till sig ljus...
Här är granarna fortfarande uppe.... husse rensar nertill inför fällningen

One down... Ser ni hur ljuset återvänder till dalgången? 

...och så är den sista nere... nöjd husse tackar motorsågen för hjälpen

Husse tar ner med motorsåg och jag plockar, flyttar och flisar ner med den nyinköpta kompostkvarnen. 

Flis i parti o minut. Kubbar som ska klyvas till ved. 

Vi är helt slut efter två, nästan tre dagars hårt arbete. 

Men det blir ju så fint! De där jättegranarna var små som innegranar när vi flyttade hit.  Småsly har växt överallt. Det uttjänta körsbärsträdet som hade ett par förskräckta blommor varje år har också sågats ner. Synd, men där i backen ser det bara tråkigt ut.

Nu har vi sparat några små ekar och hasselklungor som ska bli framtidens bestånd.

Den stora gamla eken med uggleholken syns nu väl och vakar över dalen.

Hur vi orkar? Ja det får vi tacka träningen och ett jäklar anamma för. 

Det var gårdagens arbete det.  Sen blev det Mello och vi röstade för första gången på åratal... på Linus Svenning och Bröder... bara för att han är så.... ja outstanding på alla vis.

Idag är söndagmorgon. Efter en härlig frukost med favoritlektyr (bok från bokrean, återkommer om den...) så kör vi igen.

Husse har delat stammarna i lagom bitar inför klyvning, och de ska nu flyttas, med hjälp av bl a flakmopeden, till ett annat område på gården. Där klyvs de, staplas o torkas. Hemmagjord ved till kakelugn och vedspis, det är grejor det.

Jag fortsätter även med den hemmagjorda flisen... Såg vad en säck 50 kg kostade, och en sån tillverkar jag i ett nafs... en riktig penningmaskin, den där kompostkvarnen.

Ha en fin fortsättning på helgen, kära vänner!


7 kommentarer:

 1. Vilken backe, klart det inte skall vara granar i den. Och nu ser jag den framöver med vitsippor och påskliljor, tänk så härligt och en picnic korg och så kan man sitta där och bara skåda dalen! Och så bra att kunna ta tillvara allting. Flis är ju så bra till så mycket!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Men det är roligt jobb sådant där! Här tog vi ner några bamsegranar för något år sedan, vilket röj det är när man tar hand om allt! Vilken fin backe det blev! Och så mycket ved och flis förstås och sist men inte minst motion!
  Kram Finas mammis! Här har vi +14 grader idag!

  SvaraRadera
 3. Vilken skillnad det blev! Förstod inte av de första korten hur stora de faktiskt var. Tills jag såg bilden där gubben din är med.
  Förstår att det var skönt att få kort dem. Ljus kan man ju aldrig få för lite av.

  Kram Linda

  SvaraRadera
 4. Oj, vad ni sliter.
  Men tänk så granar kan "mörka ner" omkring sig.
  Nu kom ju verkligen den vackra platsen och backen fram...............nä, granar kan man vara utan.

  Ha en fin kväll nu,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 5. Hejsan!
  Himmel vilka enorma granar....kan tro att det är ett riktigt slit att ta reda på efter dem men ljust och fint blir det och förhoppningsvis även varmt till vintern :).
  Ha en skön kväll, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 6. Härligt, vilket ljus det blev! Det var bra jobbat av er. Visst är det mycket jobb (säger jag som aldrig tagit ner ett träd med allt vad det innebär men man kan ju tänka sig) men jag gillar också sådant där jobb när man ser resultatet fort och det blir så där fint! Kram!

  SvaraRadera
 7. Åh så luftigt och fint det blev! Bra jobbat! Var rädda om varandra bara, så ni inte sliter ut er ;)
  Ha en fin tisdag!
  Kram /Maria

  SvaraRadera